Festival de Titelles del Moianès | in English | en español |

El Festival de Teatre de Titelles del Moianès, l’únic de declarat àmbit comarcal a Catalunya, pretén esdevenir una cita anual del millor d’aquest gènere artístic que, amb una àmplia mirada, en podem dir “teatre i cinema d’animació”, programant activitats de tota mena (exposicions, tallers, cursets, conferències, espectacles, audiovisuals i el que sorgeixi), adreçades a les diverses franges d’edat, arribant al màxim possible de població local i intracomarcal. Treballant per atreure l’atenció dels mitjans que, amb la difusió del Festival i llurs activitats, aporten visitants de més enllà de la comarca, interessats en gaudir de la programació del Festival i dels serveis locals i entorn del Moianès.

Per quart any consecutiu -tot i les dificultats que estem patint per causa de la COVID-19-, ha tingut lloc el Festival de Titelles del Moianès, que ha crescut fins a duplicar el nombre de municipis que l’acullen: Moià, Calders, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Castellterçol i Monistrol de Calders. I com en les passades edicions, ens hem esforçat perquè la qualitat, diversitat i interès de les representacions que conformen el programa, us atreguin i us facin venir i estar una estona amb nosaltres per gaudir-ne. En uns ambients tranquils i relaxats, s'han pogut veure propostes de primera, modernes i clàssiques, de tècniques i estils ben diferents, adreçats a tots els grups d’edat: infantil, familiar, jove i adult. Sí, també jove i adult! Comptant amb el suport de Diputació de Barcelona, Consell Comarcal i Consorci del Moianès, així com dels sis municipis participants i dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Programa del Festival
Cartell del Festival
Àlbum de fotos

DISSABTE 18/07 CALDERS
PRELUDI DEL FESTIVAL (Dissabtes a la fresca)
L’ESTENEDOR TEATRE “MANS”
Un divertiment adreçat al públic menys petit. Historietes amb un punt d’innocent picardia, amb petits acudits simplement visuals o amb un text que, tot seguint els esdeveniments del moment sovint el titellaire improvisa sobre la marxa. Esquetxos carregats de certa crítica i sempre amb la voluntat de fer passar una estona distesa i amable a la concurrència.
Lloc: Plaça Major Hora: 22:00 Durada: 50’ Edat recomanada: Tot públic Tècnica: Diverses tècniques

DIJOUS 27/08 MOIÀ
INAUGURACIÓ DEL FESTIVAL
EDU BORJA “HISTÒRIA DE TITELLA”
Un titellaire, enamorat de la seua professió, conta la història de l’origen i l’evolució dels titelles. Marionetes de molts països i de distints tamanys i estils cobren vida davant els ulls dels espectadors amb gran sentit de l’humor i molta tendresa.
Lloc: Parc Municipal Hora: 19:00 Durada: 60’ Edat recomanada: Infantil i Familiar. Tècnica: Diverses Tècniques

DIVENDRES 28/08 CALDERS
Cia. TXO TITELLES “EVARISTO I CIA”
Evaristo, personatge intrèpid i simpàtic, recorre els carrers de la ciutat a ritme de Heavy Metal sobre la seva reciclada moto plena d’artefactes i inesperats mecanismes. Des de la seva aparició causa sorpresa entre els vianants que astorats i incrèduls responen a les seves salutacions i picades d’ullet. Espectacle itinerant que ens delecta durant el seu pas, fent-nos riure i viure un món de fantasia.
Lloc: Itinerant pel centre urbà Hora: 18:00 Durada: 45’ Edat recomanada: Tot públic Tècnica: Titella Mecànic

Cia MATITO “LA SIRENA HIDRÀULICA”
Greta és una dona gran que va cada dia a cosir a la platja, al costat de la seva caseta de bany. És l’única que encara la fa servir. Té la cara plena d’arrugues i una cistella plena de trastos. Però n’hi ha un que acaricia amb especial il·lusió. Té forma de sirena i li recorda el boig i divertit estiu de 1920 en el qual va conèixer a Matito i on va néixer aquest desig encara per complir.
Lloc: Plaça Major Hora: 19:00 Durada: 45’ Edat recomanada: A partir de 3 anys Tècnica: Titelles de guant

DISSABTE 29/08 CALDERS
ESTRENA
ROCAMORA TEATRE “JUGUES?”
Jugues? és el que es pregunta a una altra persona, per invitar-la a compartir un temps de joc, per divertir-se o entretenir-se junts. Jugues? és una incitació al joc simbòlic, al joc lliure.
Lloc: Plaça Major Hora 19:00 Durada 40’ Edat recomanada: A partir de 2 anys Tècnica: Teatre d’objectes

EUGENIO NAVARRO “RUTINES”
Rutines és un espectacle de titelles inspirat en la tradició popular europea que durant segles s´ha representat en carrers, places, parcs i petits teatres, tant per a públic jove com per a adults. Com el propi títol indica, Rutines es una successió de “números” de manipulació d´alguns dels personatges més emblemàtics del repertori dels titelles tradicionals. El protagonista d´aquestes Rutines és en Malic, que en aquesta ocasió s´enfronta a la rebel·lió de personatges i elements escènics en una esbojarrada comèdia per a titelles.
Lloc: Plaça Major Hora: 21:30 Durada 40’ Edat Recomanada: Joves i adults Tècnica: Titelles de guant

DIUMENGE 30/08 CASTELLCIR
ZIPIT COMPANY “JAI, EL MARINER”
Tres comediants van de port en port explicant aventures de mar. Arriben per narrar la història de Jai, el mariner i el seu viatge cap a l’amor de la bonica Marie Claire, la noia del far que eleva els seus sentits amb el seu bell cant. Jai emprendrà un camí llarg i emocionant: balenes gegants, taurons famèlics, micos salvatges… Un munt d’aventures que haurà de superar per arribar al seu objectiu. Però, és sorprenent com de vegades allò que busquem és més a prop del que ens pensem.
Lloc: Plaça de l’Era Hora: 19:00 Durada: 50’ Edat recomanada: Tot públic Tècnica: Titelles de fil

DILLUNS 31/08 CASTELLCIR
BINIXIFLAT TEATRE DE TITELLES “RITA, LA RINXOLS I ELS TRES OSSOS”
Els núvols, rossos i blaus, ens porten a la caseta del bosc. Qui hi viu en aquella caseta misteriosa? Com és que hi han tres plats, tres cadires, tres gots, tres llits? Uns grans, uns petits i els altres mitjans. I aquelles rates, què hi fan a la teulada? Ai, si ve el gat! La rínxols té por dels ossos, no hi parla… I si per fi parlessin? Què es dirien? Una adaptació del conte clàssic anglès Rínxols d’Or i els tres ossos.
Lloc: Plaça de l’Era Hora: 19:00 Durada: 55’ Edat recomanada: A partir de dos anys Tècnica: Titelles de tija superior

DIMECRES 02/09 SANT QUIRZE SAFAJA
Cia SEBASTIÀ VERGES “EL RETORN DELS PUTXINEL·LIS”
Aquest és un autèntic espectacle de titelles tradicionals catalans, que recupera la puresa i l’estètica més clàssica i genuïna. És un viatge en el temps que ens portarà al modernisme, més de cent anys enrere i que ens farà retrobar amb aquells titelles entranyables, gairebé oblidats en el temps.
Lloc: Parc de l’Aigua Hora: 19:00 Durada: 50’ Edat recomanada: Tot públic Tècnica: Titella català

DIJOUS 03/09 SANT QUIRZE SAFAJA
Cia. TXO TITELLES “SAFRÀ I SERAFÍ”
En Safrà és marró i bastant alt. Li encanta cosir, i en el seu cau sempre hi ha teles de colors. En Serafí és gris i força baixet. Li encanta llegir i el seu cau sempre és ple de diaris. Als dos els encanta el formatge: formatge fresc, formatge ratllat, formatge fumat, formatge blau, formatge gratinat… i el que més els agrada és el pudent, el que fa pudor de peus de gent! Aquest dos ratolins són veïns però no s’entenen ni mica ni gens… Tot canvia quan apareix un ratot dolent que els vol ensarronar.
Lloc: Parc de l’Aigua: 19:00 Durada: 45’ Edat recomanada: A partir de dos anys Tècnica: Titelles de sobretaula

DIVENDRES 04/09 CASTELLTERÇOL
CIA. PETIT BONHOM “7 RATOLINS”
Un temporer rodamon acompanyat de la seva guitarra arriba a una cruïlla de camins. Sense saber quin camí agafar, decideix fer una aturada que aprofitarà per explicar-nos el conte d’uns ratolins que els ha arribat l’hora de marxar de casa i trobar un nou lloc on viure. El més petit d’ells, protagonista d’aquesta història, aviat descobrirà que la vida fora del cau familiar és plena de perills i dificultats.
Lloc: antiga fàbrica Sosa Hora: 19:00 Durada: 50’ Edat recomanada: Familiar des de 3 anys Tècnica: Mixtes

ROCAMORA TEATRE “SOLISTA”
Set històries divertides, poètiques, sorprenents, representades amb sis titelles de fil diferents; un a la volta, però amb un esperit comú: la versemblança de vida pròpia dels ninots. L'actor i animador de les marionetes actua, juga amb elles en escena. De vegades hi intervé directament, per voluntat pròpia o perquè s'hi veu forçat per la situació, en altres "desapareix" en centrar tota l'atenció en el titella.
Lloc: antiga fàbrica Sosa Hora: 21:00 Durada: 60’ Edat recomanada: Tot públic Tècnica: Titelles de fil

DISSABTE 05/09 CASTELLTERÇOL
CIA.EUDALD FERRÉ “EL FAUNE, EL DRAC I EL DIMONI”
Un calderer ambulant ven per fires amb el seu ajudant. Per tenir clientela explica les aventures de diversos personatges. Li agrada xerrar i de seguida els contes que explica van a parar al món màgic i misteriós. Les històries tenen a veure amb les peripècies estranyes en què ells diuen que s’han trobat.
Lloc: antiga fàbrica Sosa Hora: 19:00 Durada: 50’ Edat recomanada: Tot públic Tècnica: Titella de guant

DIUMENGE 06/09 MONISTROL DE CALDERS
PENGIM-PENJAM TITELLES “AI, LA FARINA!”
La Magdalena i en Panet han vingut a explicar un conte, en la seva rivalitat per qui l’explicarà, descobriran com es fa el pa i d’aquesta manera decidiran compartir l’explicació del conte i el pa, és clar. Amb els seus titelles podrem conèixer la història d’un moliner que va perdre la farina per culpa de la entremaliada Tramuntana, passant un reguitzell d’aventures per poder-la recuperar; es trobarà amb la bruixa? Tindran èxit els seus viatges?
Lloc: Plaça de l’Escorxador Hora: 19:00 Durada: 50’ Edat recomanada: Públic familiar Tècnica: Titelles de fil txecs

DILLUNS 07/09 MONISTROL DE CALDERS
BINIXIFLAT TEATRE DE TITELLES “RONDALLES DEL MÓN”
Per divertir i afavorir la reflexió a partir de la representació d’aquets contes amb un alt contingut en valors. Els arguments poden provocar el debat des de molts punts de vista
Lloc: Plaça de l’Església Hora: 19:00 Durada: 50’ Edat recomanada: A partir de 4 anys Tècnica: Diverses

CLOENDA DEL FESTIVAL
CIA. JORDI BERTRAN “POEMES VISUALS”
A l’escenari prenen vida un conjunt de lletres construïdes amb senzillesa, que requereixen de gran mestria per aconseguir que, amb la seva manipulació, el gest es transformi en vers i el vers en emoció. Un espectacle visual en el que la música en viu, el moviment, els petits conflictes i la poètica del gest són els fils que cohesionen un espectacle de gran nivell, reconegut internacionalment.
Lloc: Plaça de l’Escorxador Hora: 21:30 Durada: 60’ Edat recomanada: Familiar i adult Tècnica: Titella de tija